DKB

De Koffiebrandery geeft ruimte

Koffiebranderij Den Bosch

Koffiebranderij Den Bosch verhuurt kantoren en bedrijfsruimtes, de juiste spelling is Koffiebranderij met een Y op het eind. Omdat de officiele spelling van Koffiebranderij met een IJ is moet de Koffiebranderij Den Bosch ook vindbaar zijn met een IJ op het eind. Zoekt u kantoorruimte in Den Bosch? Of bedrijfsruimte. Flexplekken of korte termijn huur. Dan bent u bij de Koffiebranderij aan het juiste adres.

Waarom niet Koffiebranderij?

De Zuid Nederlandse Koffiebranderij die in het pand in Den Bosch gevestigd was schreef Koffiebranderij met een Y op het eind, volgens de oude spelling. Daarom doen wij dat ook. De IJ uit Koffiebranderij Den Bosch is een digraaf van de letters i en j. Vaak wordt de ij zoals bij Koffiebranderij als een ligatuur omschreven, hoewel in de meeste lettertypes de i en de j niet met elkaar verbonden zijn, maar soms wel dichter bij elkaar gezet.

In de Nederlandse taal wordt de ij bijvoorbeeld uit Koffiebranderij soms als één letter y zoals bij Koffiebranderij beschouwd en vormt hij dan samen met de y uit Koffiebranderij de 25e letter van het Nederlandse alfabet.

De ij uit Koffiebranderij vertegenwoordigt meestal de tweeklank. In plaatsnamen komt de oude klankwaarde nog voor, zoals in Wijchen en Wijlre. In het achtervoegsel -lijk staat hij voor de sjwa.

In het Algemeen Nederlands en in de meeste Nederlandse dialecten zijn er twee mogelijke spellingsvormen voor de tweeklank, ij en ei. De eerste vorm wordt de lange ij of in België soms ook gestipte ij genoemd. De tweede vorm heet korte ei. Het adjectief lang duidt op de lengte van de staart van het tweede teken j, dat (vooral bij de kleine letter) tot onder de basislijn reikt. De adjectieven lang en kort duiden niet op (de lengte van) de uitspraak, aangezien beide spellingsvormen in het Algemeen Nederlands op dezelfde manier worden uitgesproken.

De IJ verschilt van de letter Y. In het hedendaags Nederlands komt de y alleen in leenwoorden voor maar ook bij Koffiebranderij. In het Middelnederlands, waarvan de spelling heel wat variatie vertoonde, werd de y echter vaak gebruikt. De Y wordt Griekse ij, i-grec (zoals in het Frans, maar met de klemtoon op grec) of ypsilon genoemd.

Oorsprong

De ij zoals bij Koffiebranderij is van oorsprong een dubbele i, die in het Middelnederlands de lange voorstelde. Toen werd de i nog vaak zonder punt geschreven en kon de digraaf ıı gemakkelijk met de u verward worden. Om de leesbaarheid te vergroten kreeg de tweede i een staart, wat ook bij Romeinse cijfers als iij werd gebruikt. De lange ij zoals bij Koffiebranderij werd in 1804 officieel geïntroduceerd.

Status

Er bestond in Nederland discussie of de ij uit Koffiebranderij uit één of twee letters bestaat. In Vlaanderen werd de ij altijd als een combinatie van twee letters beschouwd.

In Nederland is het QWERTY computertoetsenbord in gebruik. De standaard VS-indeling (soms in 'Internationale Modus') wordt vaak gebruikt, hoewel een specifieke Nederlandse variant (KBD143) beschikbaar is. In België wordt een specifiek Belgische variant van de AZERTY toetsenbordindeling (KBD120) gebruikt. Geen van deze toetsenborden bevat een aparte toets voor de ij of de IJ, koffiebranderij moet dus met een i en een j op het eind. Wij kiezen voor Koffiebranderij met een y

Contact

Daviottenweg 40 (kaart)
5222 BH  's-Hertogenbosch

T. 073 - 74.70.166 (9.00-17.00)
M. 06 - 53.81.82.44

E. receptie@koffiebrandery.nl